streda 6. júla 2011

Jún vo vinici / 2011

Prvý letný mesiac na ktorí sa všetci tešíme, pretože po studenom máji si zvykneme užiť oveľa viac slniečka. Slniečko je potrebné aj preto, aby vinič dobre odkvitol. Ak keď vinice začali kvitnúť koncom mája, do plného kvetu sa dostali až v polovici júna. Výdatné, prudké dažde a na mnohých miestach silný vietor kvitnúcemu viniču príliš nepomáhali. Práve naopak. Čo nepoškodil vietor to poškodil dážď.


Kvety viniča sa počas kvitnutia s vodou vôbec nekamarátia.  Ak ich v tej dobe sústavne oblieva dážď vždy to znamená nižšiu úrodu. Obavy o úrody sú síce na mieste, ale príroda ešte nepovedala posledné slovo. Počítanie vo vinici začne v nasledujúcom mesiaci keď následky jarných mrazíkov a poškodenie vetrom či dažďom bude viditeľné (smutné je, že toho budete vidieť veľmi málo, pretože strapce alebo nebudú, alebo budú spŕchnuté a budú mať málo bobúľ).

Pre mnohých sa tohoročný jún stal synonymom apríla, pretože prinášal prudké výkyvy striedajúceho sa počasia. Vysoká vlhkosť a teplo znamenali zároveň tlak hubovitých chorôb, ale ten našťastie nebol taký veľký ako v minulom roku. Po predchádzajúcom roku (ktorý mnohí považujeme za najkatastrofálnejší) v ktorom choroby zničili prevažnú časť úrody hrozna, boli vinohradníci skúsenejší, obozretnejší a dôslednejší. A samozrejme že im držíme palce aby ich príroda neobdarovala podobne ako v minulom roku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára