utorok 10. mája 2011

Neronet 2009 akostné odrodové víno CHOP Chateau Topolčianky

Vždy keď mám do činenia s novo šľachtencami, tak si kladiem otázku aký život majú pred sebou. Na jednej strane si ich vážim ako zosobnenie umu a vedomostí našich šľachtiteľov a na druhej strane o nich pochybujem či dokážu prežiť v dlhotrvajúcom cunami medzinárodných odrôd, ktoré oblieva poličky našich supermarketov. Priznám sa, že pred pár rokmi som bol veľmi opatrný v úsudkoch o kvalite týchto vín, pretože poznám zákonitosti jej vývoja. Ešte donedávna to boli vína pripravené z hrozna z mladých výsadieb viníc, ktoré potrebujú niekoľko rokov na to, aby prejavili svoj potenciál, ktorý môže vinár prevteliť do vína. Našťastie čas je veličina, ktorá hrá v našom živote pozitívnu úlohu. V prípade viníc a vína rozhodne.

Neronet má v rodnom liste zapísaný dátum 1965 a rodisko Morava (mal by som napísať ČSSR alebo ČSSFR) a za jeho otca sa pokladá pán Prof. Kraus. V genetike odrody sú sekvencie semenáča Svätovavrineckého s Modrým Portugalom, ktorý sa krížil s Alibernetom. Myslím si, že pán profesor môže byť s výsledkom spokojný. Cieľom bolo získať odrodu, ktorá dozrieva skôr ako Alibernet a ktorá si zachová jeho intenzívnu farbu. 

Vzhľad a farba:  intenzívna, tmavá, bohatá, plná s odleskami modrej a fialovej, aj po vyprázdnení pohára zostávajú jeho steny umazané tenkým farebným filmom, víno je v pohári veľmi živé a hravo sa prevaľuje stenách kalicha
Vôňa:  nie veľmi intenzívna ani nie je veľmi bohatá, ale po chvíľke sa otvorí a vonia ovocím, zachytíte zrelé čerešne a náznak rozdrvených čiernych ríbezlí. Príjemné a vo vôni veľmi čisté víno.
Chuť:  plná, okrúhla, čistá, mäkká, hladká a pomerne intenzívna. Triesloviny vás sprevádzajú po celý čas ale pôsobia veľmi kultivovane až máte pocit že to bude víno niekde z juhu (trebárs Itália alebo Španielsko), alebo z nového sveta (Austrália). Ovocie (šťava z čiernych malín a čiernej bazy) so štipkou škorice si na jazyku všimnete neskôr ako triesloviny, ale sú zreteľné. Príjemné kyseliny nie sú vysoké a elegantne dopĺňajú chuť. Dochuť je čistá s jemnými krémovo smotanovými tónmi.

Hodnotenie: 86 bodov

Odporúčanie:  NAKUPUJTE! vynikajúci pomer cena/kvalita, odroda bola v roku 2009 v Národnom salóne vín, ale nenašiel som odkaz na dávku a dátum fľašovania, tak Vám neviem povedať, či som mal do činenia so salónnym vínom.
V každom prípade do môjho salónu vedľa kuchyne sa náramne hodilo a predpokladám, že sa ním určite potešíte tak ako ja dnes na obed. Sprevádzalo moje talianske hovädzie lasagne a veru lepšieho spoločníka by som asi ťažko hľadal. Skúste mi napísať aké víno spríjemnilo dnešné stolovanie vám.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára