nedeľa 22. mája 2011

Chateau Belá Riesling 2009, suché, neskorý zber, Mužla, Južné Slovensko

Kultovky a ikony nesú so sebou rovnaké riziko, ako práve ocenené víno veľkou zlatou medailou. Pre laikov sú očakávania presne také veľké akými bývajú sklamania po prvom dúšku. Ak sa s rozhodujúcou mierou zameriate iba na hodnotenia, ktoré ste si o značke alebo odrode niekde počuli/prečítali, alebo len budete dôverovať partii hodnotiteľov, tak sa sklamaniu veľakrát nevyhnete. Zvyčajne váš omyl vychádza zo slepej dôvery v cudzí úsudok, ktorý mnohokrát nesúvisí s tým, čo máte práve naliate v pohári.

Okrem toho rozhodujúcu úlohu vo vytváraní našich omylov, falošných ilúzii a predsudkov má maša myseľ. Všetci dobre poznáte, že zabúdanie je jej prirodzená vlastnosť. Takže, ak ste si čo to prečítali o vínach Egona Mullera zo Chateau Belá, tak prevažnej väčšine z Vás sa vybavia sladké Rizlingy, o ktorých sa píše najčastejšie a naliali vám suché, tak ním prosím neohrdnite len preto, že si nepamätáte žiadne jeho hodnotenie.

Vzhľad a farba:  krištáľovo čisté s brilantnou iskrou na akú som si u týchto vín zvykol, ležérne na prvý pohľad, ale sýtejšia zeleno-žltá farba napovedá skrývaný temperament ešte stále mladého vína, odlesky žiarivo zlatej dávajú tušiť prvé kroky na ceste k dobre vyzretému vínu


Vôňa:  nehľadajte primárne ovocné tóny, nie sú tam, ale nájdete tam hodne bielych kvetov, baza, lipa a jablone. Nie je to typ vína, ktorého vôňa vám udrie do nosa a potom sa tej vône dlho neviete zbaviť. Jemné a nevtieravé je to na začiatku, pôsobí to veľmi harmonicky a intenzita sa obracaním v pohári postupne zvyšuje. Záver pôsobí mierne nasladlo ako u sirupu z bazových kvetov s tónmi medu. Pravdepodobne sklamem všetkých rizlingových fanúšikov žiadny petrolej nehľadajte. Nie je tam a vôbec tam ani nechýba.

Chuť: veselá čo poteší pretože je hravá a ohnivá, úvod je mäkký a guľatý a pokračuje nie príliš výraznými (6,6 g/l) ale zato harmonickými kyselinami, telo má trochu krehké, ale dobre stavané. Pôsobí dobre na jazyku aj na podnebí a pokojne kráča k pomerne dlhému záveru. V dochuti jemne nahorklé tóny môžu byť pre niekoho zaujímavé, ale pre laika sú sotva postrehnuteľné.

Hodnotenie: 83 bodov

Odporúčanie:  nebudete sklamaní, je to dobrá investícia na spríjemnenie večera ku knihe, alebo sedeniu v kresle,  keď počúvate dobrú muziku. Ja som s ním začal ako doplnkom k špenátovým cestovinám so špargľou a kúskami pečenej slaniny. Pokračoval som na terase keď už nepálilo slniečko a včera popoludní keď bola búrka a hrmelo, tak sme ním s mojou pani odháňali zlých duchov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára