pondelok 11. apríla 2011

Modrý Portugal Rosé 2008, Terra Parna, Malé Karpaty

Milujem vlajkové lode. Vyznačujú sa eleganciou, vzbudzujú obdiv, bývajú hrdé, vždy sa okolo nich šíri rešpekt, občas naháňajú strach a na konci všetkých tých emócii musíte cítiť pokoru a neuveriteľný pokoj. Asi takto nejako by som začal písať o "signature wine" z Terra Parny. Portugal modrý to nie je len nostalgia za minulosťou ale aj odpoveď na rastúci vplyv medzinárodných odrôd v našich vinohradoch a správna voľba do budúcnosti ako zaujať v globalizovanom svete vína.  Modré odrody majú ešte jednu výhodu a tou je možnosť hrať sa pri jeho spracovaní s budúcou farbou vína. O jednom štýle vlajkovej lode z Terra Parny nájdete článok na stránkach TRENDVino a pretože mne akosi prirástlo k srdcu ružové víno budem písať o ňom.V cenníku zo Suchej nad Parnou v súčasnosti nájdete hneď dva ročníky ROSE 2008 aj 2009.
 
Vzhľad a farba:  kryštálovo čisté, iskrivé a vyglančené víno, v slepom teste pokiaľ by ste nepoznali ročník vína, tak pravdepodobne nevznesiete námietku na jeho farbu. Vek mu totiž na sviežosti a intenzite neubral. Víno pôsobí stále sviežo v pohári sa správa ako mladý netrpezlivý atlét pred štartovacím výstrelom. Farbu by som mohol popísať ako hravú, tenkú a pastelovú ako detské farbičky. Pripomína kvety, ktoré poznáte z verandy svojej starej mamy, ktorá na jar vynášala z komory na svetlo kytice ružových muškátov. Vždy si k nim predstavím ich farbu zelených listov, vedľa ktorých okvetie nádherne vynikalo.

Vôňa:  spočiatku trochu uzatvorená, reduktívna, ale okamžite reaguje na kyslík s ktorým sa oblizuje pri intenzívnom vrtení v pohári a pomáha prejaviť sa ovociu. Intenzita ovocných tónov (trochu jahôd a zrelý egreš) nie je vysoká a ani príliš  bohatá,  ale je veľmi príjemná a  pôsobí pikantne. Pomerne dlho sa drží v pohári.

Chuť:  suché, živé a veľmi svieže víno s výraznými kyselinami a hladkými tanínmi, ktoré nepôsobia horko. Kyseliny aj keď sú pomerne vysoké, sú hravé a slušne skrotené, nepôsobia drsno ani zbytočne netrčia. Svoje urobil aj alkohol, ktorý im zahladil hrany. Pekne tvarované, štíhle telo na pohladenie vášho jazyka.

Hodnotenie:  82 bodov

Odporúčanie:  dobre vychladené pre vás, alebo v spoločnosti priateľov, pripravte si jarný šalát s kúskami špargle a postrúhanými plátkami parmezánu, alebo si vyneste na záhradu gril  a na rošt hoďte pár kúskov vykostených kuracích stehien s cuketou a baklažánom. A nepopálte si jazyk!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára