piatok 18. septembra 2009

Bouvierovo hrozno


Jedna z verzii pôvodu odrody hovorí, že ju objavil v roku 1900 Clotar Bouvier vo svojej vinici v Slovinsku.
Ker viniča má bujný vzrast a plody sú menšie. Občas dosahujú strednú veľkosť a bývajú riedke a krídlaté. Bobule sú guľaté, stredne veľké a v technologickej zrelosti majú zelenú až zelenožltú farbu, ktorá je na slnečnej strane výrazne žltá. Šupka bobule je hrubá a pevná.  Dužina veľmi šťavnatá – mäsitá a príjemne aromatická. 

Odrode sa darí v hlbokých, úrodných a živinami dobre zásobených pôdach. Nemožno ju však považovať za náročnú na polohu pretože znáša aj výsušné pôdy. Dozrieva dobre aj v ľahších, priepustných pôdach a na naviatych pieskoch. Jedinú vec, ktorú treba mať na zreteli je nízka rezistencia voči mrazom, preto ak sa rozhodujete s výsadbou dbajte na bezmrazovú polohu. 

Z hľadiska úrodnosti možno považovať Bouvier za stredne rodivú odrodu s nižšou úrodnosťou v dôsledku malých strapcov. S výnosom do 7 t/ha ju možno zaradiť medzi vysoko kvalitné odrody, ktoré poskytujú vína s prívlastkom. Nezriedka dosahuje cukornatosť cez 25 °NM a podľa odbornej literatúry je schopná tvorby cibéb. Bouvier pučí na jar v druhej dekáde apríla a kvitne okolo 10. Júna. Bobule mäknú už koncom júla, ale  so zberom sa nemusíte ponáhlať pokiaľ máte pod kontrolou vývoj organických kyselín v hrozne. Podľa učebníc sa zberá zvyčajne v druhej polovici septembra. 

Vinohradníci, čo majú skúsenosti s touto odrodou Vám povedia, že na koreňoch vydrží aj dlhšie, ale vzhľadom na skoré dozrievanie sa vžilo použitie tejto odrody predovšetkým na burčiaky a mladé skoré vína.
Vína, ktoré som mal do teraz možnosť ochutnať boli vždy plné, dlhé, vyzreto široké, extraktívne a príjemne aromatické až korenisté. Prevažná väčšina voňala jemne po muškáte, muškátovom orechu, zriedka po klinčekoch. Prevažujúcou vôňou bola aj tak ovocná. Hlavne zrelý grapefruit a často jemný odtieň broskyne. 
Tam kde v pivnici dávali pozor na zachovanie harmónie kyselín to boli vína veľmi príjemne a lahodné.

Vo svete bieleho vína kde všetci píšu o Pinote, Rizlingu, Sauvignone a Chardonnay nie je veľa miesta pre tradičné odrody, ktorých pestovanie sa stáva obmedzené a do budúcnosti málo perspektívne. Bolo by skvelé, ak by táto odroda zostala doplnkovou odrodou. Ako dobrý dôvod na jej zachovanie v našich výsadbách je tendencia vyspelých konzumentov, ktorí radi siahajú po dobrých špecialitách. Pokiaľ ste sa ešte nerozhodli, čo vysadiť v nasledujúcich rokoch a chcete byť čímsi výnimoční a odlíšiť sa od ostatných Bouvier môže byť pre vás tou odrodou, ktorou sa dostanete do povedomia vašich budúcich zákazníkov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára