streda 12. decembra 2012

Chlieb náš každodenný

Odmyslime si teraz, že Vianoce sú obdobím leňošenia, vysedávania s príbuzenstvom a priateľmi, počas ktorého toho zvykneme skonzumovať oveľa viac ako inokedy. Zabudnime na tie chvíľky potom, keď sedíme sýty a pripomíname si, že obžerstvo je hriech a pripomeňme si ten čas predtým, keď celá rodina kmitá v kuchyni a pripravuje jedlá,  ktoré sa budú podávať na štedrovečernú večeru. Jedlo je totiž kľúčom k tomu po akom víne siahnete vo vašej komore, na povale, v pivnici, na balkóne, v chladničke alebo vo vašej vinotéke. Vianoce majú jednu obrovskú výhodu, ktorá uľahčuje život našim nežným polovičkám. Všimli ste si, že pred Vianocami sa nás doma nikto nikdy nepýta čo nám majú navariť? Na druhej strane zvyky, ktoré sa stali železnou košeľou si celkom radi obliekame. 

Čo myslíte ako by dopadol prieskum v slovenských domácnostiach, čo má typická rodina na stole počas štedrého večera?  Hocako nám velí viera alebo naše zvyky,  nasledovná pasáž je ukážkou čo patrilo k tradičnému koloritu:
„štedrovečerný stôl mal podľa slovanskej tradície symbolizovať hojnosť. Pod biely ľanový obrus sa kládli peniaze alebo hrsť ovsa či jačmeňa, aby sa v budúcom roku rozhojnili. Na tento deň sa aj v časoch biedy odkladala ušetrená múka, cukor, strukoviny, mak, sušené ovocie, lekvár, med, masť na vyprážanie šišiek ale aj sladké víno a večera mala obsahovať aspoň devätoro jedál“
Devätoro jedál znie strašidelne, ale ak budeme považovať za jedlo všetko čo prejde našimi ústami počas vianočnej večere, tak sa k číslu 9 dopracujeme.
  1.       Oplátky s medom a orechami
  2.        Makové pupáky
  3.       Polievky ( rybacia, dubáková alebo šošovicová)
  4.        Kapustnica
  5.        Ryba (na akýkoľvek spôsob ~ dusená, grilovaná, pečená alebo vyprážaná)
  6.        Prílohy ( zemiakový šalát, občas aj zemiaky alebo domáce cestoviny)
  7.        Zeleninový šalát
  8.        Makový alebo orechový koláč (vrátane ďalších sladkých drobností)
  9.        Čerstvé a sušené ovocie, orechy
Keď už máme na papieri naše domáce menu tak môžeme začať premýšľať nad vínami. Do Vianoc máme ešte niekoľko dní, tak na výber a nákup vína budeme mať dostatok času. Rozhodne by ste sa nemali vyhýbať mladým vínam. Máme pre Vás jeden vhodný tip, ktorý sme pre vás vybrali z nášho práve realizovaného sortimentu, ktorý nám ponúkol ročník 2012. Bude veľmi vhodné ako aperitív pred samotným jedlom,  alebo ho môžete popíjať počas celého večera a v nasledujúcich dňoch. Samozrejme, že veľmi slušný výber nájdete aj v supermarketoch, kde sa teraz stretnete s veľmi pestrým sortimentom od mnohých ďalších slovenských výrobcov. Máte aj inú možnosť. Ku skvelým vínam sa dostanete priamo u vinárov, alebo vo vinotékach.

Odporúčanie:  Chardonnay ročník 2012, suchévás zaujme čistým odrodovým, ovocným prejavom v chuti aj vo vôni, víno má veľmi príjemnú  a bohatú vôňu a v chuti je temperamentné a šťavnaté, kyseliny sú uhladené, svieže a spolu s ostatnými zložkami pôsobia veľmi harrmonicky
K polievkam a hlavnému jedlu, ktoré tvorí ryba, alebo kapustnica odporúčame niečo zrelšie, ale nie zase príliš bohaté ani robustné. Ak je to možné vyberte vždy dve až tri alternatívy, jednak preto že je príležitosť otvoriť viac vín, potom preto, že k stolu sa zíde viac ľudí a v neposlednom rade aj preto, že vo veľkej spoločnosti majú ľudia možnosť voľby a bolo by sklamaním aj pre hostiteľa ak by sa jedným vínom netrafil všetkým do chuti. 

Odporúčanie: Veltlínske zelené Klasik ročník 2009, suché. Toto víno si vás privinie a určite sa k nemu budete opakovane vracať. Je to víno, ktoré potrebuje slávnostne prestretý stôl a kvety vo váze, pretože to si zaslúži. Vymyká sa z dlhého radu vín, pretože pri jeho príprave sme sa vrátili k technologickým postupom našich predkov. Ak sa k tomuto vínu dostanete zistíte, že je vo svojej podstate príjemne jednoduché a priamočiare. Je to také to víno pravého priateľstva a pohody. Je verné  a málovravné, ale o to viac je harmonické. A nakoniec vyžaruje z neho aj pokoj a tichá radosť.

Pre tých čo milujete experimenty vyskúšajte naše červené odporúčanie. Rulandské modré ročník 2009, suché, ktoré Vás zaujme zručným spracovaním a čistotou prejavu. Je to jemne vychované víno s dobrými spôsobmi, ako dobre oblečený gavalier vo fraku, ktorý práve vstúpil do miestnosti kde začali hrať valčík. Vyvolá práve toľko vzruchu koľko treba na požiadanie o prvý tanec prvú dámu plesu. Budete sa dobre zabávať, je to skvelý, zhovorčivý a hravý tanečník. 

Veľkú časť jedál na vianočnom stole tvoria koláče a koláčiky od výmyslu sveta a záver stolovania patrí ovociu v čerstvom alebo sušenom stave. Aj keď sa im mnohí snažíte vyhnúť keď sú na stole,  nevyhnite sa prírodne sladkému vínu, ktorého spoločnosť si tieto sladké radosti výslovne žiadajú.
Odporúčanie: Tramín červené  ročník 2012, sladkéJe víno, ktoré patrí k vrcholu každého gurmánskeho hodovania. Víno vás očarí čistým štýlom a dokonalým technologickým prevedením. Má očarujúcu žlto zelenú farbu zo zlatistými tónmi. Je bohaté a korenisté . Vôňu má nevtieravú s príjemným citrusovým prejavom. Na záver Vás prekvapia tóny lesného medu. Emočný výbuch zažijete pri prvom dúšku, keď chuť doslova exploduje vo vašich ústach a predstaví sa vám bohatou škálou príjemných ovocných chutí, s neposlušnými hravými kyselinami, ktoré aj napriek tomu, že tvoria len zlomok obsahu prírodného cukru, pôsobia veľmi harmonicky.

Tak a dostali sme sa na koniec nášho vianočného hodovania, ktoré zvykne zdobiť kopa riadu, načaté fľaše a poloprázdne poháre. Dúfame, že podobné zátišie vám nikdy neuberie nič so sviatočnej nálady,  ktorú ste si pestovali celý deň aby vám a vašim blízkym večer robila radosť. Tak ako už dlho veríme tomu, že čas na sviatočnú náladu je každý deň v prípade, že sa vám podarí spojiť vašich blízkych a priateľov s dobrým jedlom a skvelým vínom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára