piatok 11. mája 2012

Mon Dial

Ako málo stačí k tomu aby sme boli svetový. Vo víne to išlo "diplomatickou" cestou čo znamená, že sa nám podarilo presvedčiť organizátorov Concours Mondial de Bruxelles, aby sa jeho budúci ročník konal na Slovensku.  Horšia situácia nás čaká na lade, pretože tam diplomacia veľmi nepomôže, ale pri troche šťastia je pravdepodobné, že si na majstrovstvách sveta v hokeji nejakú medailu vybojujeme.

Zbožné želanie, túžba niekoľkých zanietencov a samozrejme aj tvrdá príprava v zákulisí nám priniesla na stôl fakt, že budeme hostiteľskou krajinou prestížneho medzinárodného konkurzu vín. No a potom sme sa ešte dozvedeli, že Slovensko vezie z konkurzu 18 medailí čo bolo dôvodom, že nielen vinomilci zažívali nefalšované nadšenie.

Na slovenskej pôde sa stretne minimálne 300 špičkových hodnotiteľov vína a ak budeme usilovní naskladáme 8500 vzoriek vína, ktoré môžu reprezentovať 750.000.000 armádu fliaš na svetovom trhu s vínom. Príšerná obchodná sila, čo poviete. A samozrejme zodpovednosť a jedna obrovská príležitosť. Ale o nej neskôr. Posledný usporiadateľ (Potrugalsko) sa blysol neuveriteľnou schopnosťou využiť toto prestížne podujatie nielen na propagáciu vína, ale aj krajiny ako takej a nastavil latku hodne, hodne vysoko.

Pár dní potom ako prehrmela v médiách a na sociálnych sieťach prvotná radosť som dostal otázku, ktorá nebola ani prvá ani posledná. Všetci sú zvedaví, niekto na to prečo chceme tento konkurz robiť na našej pôde, iných zaujíma ako bude prebiehať a ďalší chcú vedieť či sa dostanú ku vzorkám potom keď už bude po súťaži, pretože sú na to zvyknutí.

Začnem po poriadku. Medzinárodných konkurzov vín je na svete celá kopa a konajú sa každú chvíľku. Niektoré majú väčšiu a iné menšiu prestíž, iné majú obrovskú publicitu a niektoré ju veľmi nechcú. Ak sa na väčšinu z nich pozrieme z každého detailu, tak sú to podujatia, ktoré organizujú profesionáli s veľkým tímom ľudí, so znalosťami a častokrát aj kopou peňazí za chrbtom. Bez nich naozaj nič nejde. Z toho pohľadu sa to potom javí, že až taká veľká udalosť to nie je. Ak disponujete dostatkom kapitálu a teamom ľudí, dokážete zorganizovať všetko, alebo takmer všetko.

Ozaj viete, že aj na Slovensku máme jednu súťaž, ktorá je nielen medzinárodná, ale je aj zaradená do oficiálneho kalendára súťaží O.I.V. (Medzinárodný úrad pre vinič a vino)? Takže už raz sme svetový. Dokonca niekoľko rokov. Prestíž tejto súťaže (pre tých, ktorí neviete o akú súťaž ide, píšem o MUVINE v Prešove) každoročne stráži komisár poverený z O.I.V.

Udalosť sa stane veľkou a významnou ak ju takú urobíme. Ak o jej výnimočnosti, jedinečnosti a dôležitosti pre iných budeme komunikovať do vtedy, kým si všetci okolo uvedomia, že má nejaký presah. Nesmie vyvolávať dojem, že sa dotýka len jednej veci ( v tomto prípade vína), alebo našich sebeckých záujmov, ale je užitočná a dokonca nám v niečom pomáha. Z tohoto pohľadu považujem fakt, že sme sa stali hostiteľmi konkurzu za veľkú vec, pretože predstavuje vynikajúcu marketingovú príležitosť pre Slovensko ako také. Nielen pre víno a pre vinárov. Medailu tú si môžu o rok doviesť z akéhokoľvek iného podujatia vo svete.

Povedzte, kto z Vás si pamätá, že sa v roku 2002 na Slovensku v Bratislave konalo 82. valné zhromaždenie O.I.V.? Pravdepodobne nikto. A to považujem za chybu systému. V tom čase sme sa starali o 750 delegátov, najdôležitejších a najmocnejších ľudí, ktorý hýbali vinárskym a vinohradníckym svetom. Určite sme sa o nich postarali rovnako dobre ako sa o nich postarali kolegovia v Južnej Afrike štyri roky pred tým. Rozdiel medzi našimi krajinami bol však v jednom, o juhoafrických vínach sa odvtedy intenzívne hovorí a na nás sa zabudlo.

Nebudem písať, že pevne verím, ale skôr o tom že v sebe nosím obavy, aby po 10 rokoch naša krajina nepremárnila ďalšiu príležitosť ako sa uchytiť vo svete obchodu z vínom. Ten svet má veľa podôb a možností, stačí sa len načiahnuť. Dúfam, že vinári dokážu spoločne využiť bohaté skúsenosti  a marketingovú silu organizátorov súťaže Concours Mondial de Bruxelles a dostanú sa na zoznamy obchodníkov vín.

Marketéri si vedia predstaviť ako by ju využili pre akýkoľvek produkt. Či to bude víno, alebo krajina. Kalibrácia príležitosti ako ju urobili v Portugalsku je vzorová. Len sa treba trochu obzerať, pýtať sa a chcieť sa učiť. Sieť kontaktov samotných účastníkov hodnotenia, spolupracujúcich firiem ale aj previazanosť s ďalšími podujatiami (London Wine Fair, WineStar, European Wine Blogger Conference, Wine Tourism Conference či Natural Wine Fair a ďalšie, ktoré nasledujú hneď potom) to všetko vedia v Portugalsku zhodnotiť. Každý krok mali dopredu vopred premyslený a do kvalitného PR zaťahovali už rok pred súťažou stále viac a viac ľudí. Obrovské nasadenie v sociálnych sieťach a podpora (a ešte stále sú, aj keď je už po súťaži) to boli atribúty, ktoré charakterizujú kvalitnú komunikáciu o Portugalsku, jeho kultúre, histórii, umení, ľuďoch a v neposlednom rade aj o jedle a víne. Hnacím motorom sa stal vyvolaný záujem, ktorý je príležitosťou ponúknuť európskemu zákazníkovi regionálne produkty. Portugalsko nie je jedinou krajinou ktorej sa to podarilo, mohol by som menovať ďalšie. Takže ak sa mám vrátiť k odpovedi na otázku z obrázku, áno bude to taká veľká udalosť.

Možno ešte pár slov k samotnej súťaži. Hodnotenie vina budú robiť profesionáli za zatvorenými dverami, konkurz nie je event prístupný pre každého. Na Slovensku sme si zvykli, že po každej súťaži je verejná degustácia čo na medzinárodných podujatiach nebýva zvykom, dokonca aj záverečný ceremoniál je určený len pre profesionálov, sponzorov a ocenených hostí. Na druhej strane mnohé súťaže majú väzbu na veľtrhy alebo výstavy vín, aby si aj verejnosť došla na svoje. Nechajme sa prekvapiť čo vymyslia slovenský co-organizátori, či sa o podujatí budeme dozvedať len z médii, alebo to celé pripravia interaktívnejšie.

Je dva týždne po konkurze. Tradičné média si svoju úlohu splnili. Teraz sú na rade ďalší, ktorých úlohou bude nasadnúť na vlnu, ktorá sa nesie novými médiami. Portugalci nám ukázali cestu. Je na čase postaviť sa na prkno a začať surfovať, lebo nás táto vlna obíde a ďalšiu si možno ani nevšimneme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára