pondelok 26. marca 2012

Stolovky a pohárovky #12

Cely minulý týždeň som sa snažil dobehnúť zameškané veci, ktoré sa mi nakopili počas môjho váľania sa s chrípkou v posteli. Pár článkov, veľa emailov, trochu plánovania odložených a neuskutočnených vecí, návšteva vinárstva a veľa ochutnávania. Definitívne prišla jar. Každý rok pozorujem, že ma krátkodobo postihne zmena chute a pár dní si vychutnávam radšej biele, alebo ružové víno.

Celý týždeň som mal stole celkom dobrú spoločnosť. Myslím, že neurobíte špatné rozhodnutie ak zájdete do Metra a kúpite si Rizling vlašský 2010 Chateau Topolčianky. Ak Vám nevyhovuje nákup v obchodnom reťazci, mám pre Vás iný tip. Zájdite si do Hlohovca rovno do vinárstva Food Form. Určite si vyberiete ako ja. Aktuálna ponuka 2011 je u mňa vo vinotéke a čaká na hodnotenie, ktoré chystám v samostatnom blogu. Zatiaľ môžete pokojne siahnuť po Rizlingu rýnskom 2010. Tretia varianta pre tých, ktorí to majú ďaleko do Hlohovca odporúčam návštevu Juraja Zápražného vo Vinosadoch a jeho Cabernet Sauvignon 2011 Rosé. Všetky tri vína splnili moje očakávania, ktoré so sebou priniesla jar.

Nad pohárovkou som naozaj dlho váhal, ale nakoniec som za víno týždňa vybral Cabernet Sauvignon 2011 biely (blanc de noir), suché víno, ktoré je tiež od Juraja Zápražného.
Vzhľad a farba:  zaujme vás elegantná tenšia zlatožltá farba so sotva badateľným ružovým odtieňom. Prekvapí vás robustným dojmom v pohári. Ten si utvrdíte v chuti. Vôňa veľmi čistá, príjemná a jemne ovocná žiadna vtieravá voňavka, ak s pohárom zatočíte viackrát tak sa objavia aj kvetinové tóny.
Chuť:  je intenzívnejšia a bohatšia ako dojem z vône, čo sa mi osobne na mnohých vínach veľmi páči, elegantné hladké, ohnivé, s pevnou kostrou kyselín a zaujímavým prejavom trieslovín a tanínov, príjemne zvieravé na konci, ovocie je výraznejšie, ale nebudem hádať, je zreteľné a sprevádza vás celým dojmom, ktorý je veľmi dlhý

Ak budú takto vyzerať mladé vína z ročníka 2011 tak sa máme na čo tešiť. Máte už čo to ochutnané? V sobotu bola skvelá možnosť prelíznuť vína v Karpatskej perle. Ak ste tam boli, odporučte nám čo vám chutilo.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára