pondelok 23. januára 2012

Vyhodnotenie ankety ~ Tokajské vína kupujem

Priznám sa, že som sa obával ako dopadne posledné hlasovanie. Po mojich skúsenostiach na mnohých degustáciach a po stretnutiach s milovníkmi vína, som nadobudol dojem, že *tokajské víno* je výsostne regionálna záležitosť a v pohároch sa objavuje tak zriedkavo, ako niektoré korenie v kuchyni.

Podľa práve ukončenej ankety budem musieť niektoré moje dojmy prehodnotiť. A fakt, že 60% vinomilcov má raz za mesiac na stole fľašu tokajského je veľmi príjemným prekvapením. Pozorne sledujem tokajskú vinársku scénu ako systematicky a tvrdo bojujú o každého zákazníka. Pochopili, že kľúčom k jazyku vinomilca je naučiť ho, aby ich vínu rozumel. Aj keď veľkú časť predaného vína určite tvoria tradičné odrodové vína, ktoré nájdete v portfóliu každého vinára od Malých Karpát až po Tibavu, práve trojica tokajských odrôd (furmint, lipovina a muškát žltý) je najlepšou zbraňou ktorá si dokáže poradiť aj s jazykom veľmi zdatného priateľa vína. Práve regionálna originalita s ktorou sa nestretnete nikde inde na Slovensku len v Tokaji je práve to, čo už dnes mnohí na vinárskej scéne hľadáme.

Zostaňme ešte chvíľku pri odrodách a štýloch vín, ktoré majú regionálny pôvod a viažu sa k tradičným vinárskym postupom. Zaujímajú Vás takéto vína, alebo siahnete radšej po osvedčených dobre znejúcich názvoch vín ako Chardonnay alebo Cabernet Sauvignon? Spomenie si ešte niekto na odrodu Bouvier alebo Neuburské? Ochutnali ste už niekedy Červenošpičiak, Zierfandler alebo Sauvignon žltý? Stretli ste sa už niekedy s biovínami, alebo vínami autentickými či naturálnymi? Chutili Vám, alebo ste si povedali, že už nikdy viac?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára