utorok 28. júna 2011

WineFuture 2011 ~ Slovakia

Týždeň sa začal samými špatnými správami. Najskôr sme sa dozvedeli, že podiel slovenských vín v obchodných reťazcoch opäť klesol a v mesiaci apríl predstavoval 46% (Zdroj: GfK Slovakia, apríl 2011). Ak by Vás zaujímali čísla, tak som vybral tie najdôležitejšie dáta:

podľa krajov:
  • v bratislavskom kraji vám predajne ponúknu len 40% vín domácej produkcie & najviac vína zo slovenska 55% nájdete v banskobystrickom kraji
podľa reťazcov: 
  • extrémom je COOP so 70% slovenských vín a Lidl s 21% vín ktoré majú na etikete EAN z kodom ktorý začína číslami 858 (TESCO udržuje zásoby SK vína na úrovni 53% , Billa 46% a METRO 47%)
podľa typov predajne:
  • najmenej slovenského vína nájdete v diskontoch 36% a najviac na ploche malých predajní 69% (hypermarkety ponúkajú 45% a supermarkety 53% vín domácich producentov) 

    Zároveň TASR uverejnila správu z Agrárnych trhových informácii SR, že ceny vina v roku 2011 mierne vzrastú a že sme v roku 2010 doviezli  na Slovensko 53.281.800 litrov vína. Dovoz fľašového vína predstavoval 38.000.000 litrov čím sa priblížil k samotnej slovenskej produkcii. Zostatok bolo voľne balené (tkz. cisternové víno). Ak máme veriť štatistike, že priemerne vypijeme 12 litrov vina na hlavu, tak sa dovoz podľa tejto informácie podieľa 80% (čo je takmer 10 litrov!!) na slovenskej spotrebe vína!! čo by bola samozrejme velikánska katastrofa. Samozrejme nie som tu od toho aby som šíril poplašné správy ani paniku, ale ďaleko od pravdy nebudem. Aj keď niektorí optimisti medzi vinármi si myslia, že číslo 60% ešte nie je dôvod na paniku. 

    Viacerých nás zarazil údaj o exporte. Viete si predstaviť vyviesť 10 miliónov litrov vína? Ja áno. Lebo to sú hodne veľké fofry. Ak vezmem do úvahy fakt, že slovenská produkcia je niekde na úrovni niečo málo cez 40 miliónov litrov, potom mi nie je dosť jasné, že prečo by sme sa v minulom roku zbavovali 25% domácej produkcie, keď všetci čakali špatný rok.


    Alebo je to všetko trochu inak a opäť zarábali obchodníci na reexporte z iných krajín a víno v cisternách skončilo prevažne v CZ, aby ho okamžite naplnili do fliaš a rýchlo vyviezli k nám na Slovensko!! Čudujete sa? Ja vôbec nie. Podiel českého vína na našom trhu sa za posledných 5 rokov zdvojnásobil a z roku na rok sa zvyšuje. Za rok 2010 predstavoval import z CZ 13,5% čo je číslo ktoré predstavuje 7.193.043 litrov. To ale znamená, že každá deviata fľaša ktorú vypijeme pochádza z CZ!


    Do boja proti vinárom opäť verejne vystúpila Asociácia platiteľov spotrebnej dane z liehu a liehovín a nechali sa počuť, že všemožne podporia Ministerstvo financii v jeho úsilí o zavedenie dane na tiché vína a o spravodlivé platenie daní za alkoholické nápoje. Vždy mám husiu kožu, keď sa niekto oháňa spravodlivosťou v ktorej ide hlavne o to aby susedovi zdochli obidve kozy.


    Aby som dnes nebol iba za špatného, tak dobrou správou po všetkých tých špatných je informácia, že odborná komisia vybrala 100 vín z 348 vzoriek, ktoré majú právo usadiť sa v Národnom Salóne vín 2011. Zoznam vybraných vín a tlačovú správu so štatistickými informáciami publikovala stránka Salónu len niekoľko hodín po tom ako sa skončilo hodnotenie, čo oproti minulým ročníkom pôsobí profesionálnejšie a dôveryhodnejšie. Ale aby som ich zase veľmi nechválil tak v tlačovej správe chýba dátum oficiálneho otvorenia Salónu vín 2011. Ak by sa vám náhodou nechcelo čítať tak tu je zopár čísel:
    • celkový počet vzoriek na nominačných výstavách ~  5758
    • počet vzoriek, ktoré získali nad 84 bodov ~ 1703
    • počet kvalifikovaných vzoriek do Salónu ~ 348
    • počet súťažiacich vinárov ~ 61
    • podiel prihlásených vín ročníka 2010 ~ 52% 
    Už krátko popoludní ma zaujala prvá neoficiálna správa o tom, že najväčší podiel vín (22) v Salóne 2011 budú držať vinárstva, ktoré patria Šebovcom. Samozrejme jednému z Modry a tomu druhému zo Šenkvíc.
    Do Salónu sa prebojovalo 33 vinárov čo je o  4 menej ako v ročníku 2010. Niektorým (13 vinárov) sa nepodarilo obhájiť vlaňajšiu nomináciu a v tomto roku sa s nimi nestretnete (Agrovinol, Dušan Durdovanský, K&L Real Krakovany, Ing. Veronika Jurčovičová, Jozef Navara, Florián Holka, Jozef Kmeťo, Peter Ratuzky, Vinárstvo Dubovský Grančič, Vinidi, Villa Vino Rača, Vinárstvo Rosenthal, Žitavské vinice). Nováčikmi je 9 vinárstiev v poradí ELESKO, Chateau Modra, Vinárstvo Igor Blaho, Ing. Marián Bočko, Ing. Matej Blaško - Baburka, Limbašské vinohradnícke družstvo, Michal Sadloň, Sanvin, Vinkova.

    Zaujímavosťou je opätovná nominácia vína MERLOT 2004, zo spoločnosti JM Vinárstvo Doľany, ktoré patrilo v roku 2010 medzi najpredávanejšie vína Národného Salónu vín. Takže posledné voľné termíny si rezervujte na ochutnanie toho čo ste ešte zo Salónu 2010 nestihli pretože leto preletí a v už v septembri budeme mať na stole vína Salónu 2011. Ak už máte preliznuté prosím o nejaké tipy čo stojí za to ochutnať a čomu sa máme vyhnúť.

    Žiadne komentáre:

    Zverejnenie komentára