piatok 10. júna 2011

Wine Tour Okolo Slovenska

Pred pár dňami som písal o pretekoch "Okolo Slovenska" a pretože včera bola 6. etapa, ktorá viedla cez Nitru, tak sa k tej šialenej otázke na konci príspevku opäť vraciam. Etapa začala v Šahách a končila v Trnave. Priznám sa tú trasu som prešiel mnohokrát autom a neviem či by som si ju trúfol prejsť na biku. Predsa len 170 km je pekná vzdialenosť aj na cestu autom a nie na rekreačného bikera. V každom prípade pelotón profesionálov prechádzal nádhernou krajinou okolo niekoľkých vinárstiev nitrianskeho kraja.


Medzitým som hovoril s niekoľkými bikermi a množstvom milovníkov vína, aby som z nich dostal odpovede na otázky, ktoré by trápili každého organizátora takéhoto podujatia. Všetci chceli vedieť odkiaľ a kam by sme pedálovali a ako dlho by to trvalo. Hmmm. To som teda vôbec netušil, že už len myšlienka môže niekoho zaujať. Ušil som si na seba bič! Teraz už predsa necúvnem, tak som sa pustil do prípravy trasy.

Zobraziť Okolo Slovenska WineTour 2011 na väčšej mape

1/ východoslovenský okruh ~ začal by som v Prešove. Je tam Múzeum vín a každoročne sa tam koná Medzinárodný konkurz vín MUVINA, ktorý ako jedinú súťaž na Slovensku nájdete aj v kalendári O.I.V. Prešiel by som okolo Šíravy do Tibavy a pokračoval by som do Kráľovského Chlmca a potom do Tokaja.

2/ Stredoslovenská magistrála  ~ ďalšie kolo by predstavovalo dlhý úsek pravdepodobne cez Košice, Rožňavu až do Veľkého Krtíša. Pekne kopcovitý terén so zastávkami v Moldave (aby sme načerpali sily pred Soroškou) a Rimavskej Sobote. Trasu by som zakočil v Natural Alimentarii a neobišiel by som ani Movino a Zsigmunda. Zopár záberov vo fotoaparáte by som vyhradil vinohradom v Hrušove a Vinici.

3/ Hontiansky okruh ~ cesta z Modrého Kameňa do Hontu poskytuje očarujúce pohľady na vrcholky nádhernej pahorkatiny s množstvom lesov a lúk. V Horných Semerovciach by som zobral útokom trasu Hontianske Nemce, pokračoval by som na Sebechleby, Pukanec, Čajkov, Rybník až do Levíc.

4/ Tekovský okruh  ~  z Levíc si môžeme vybrať trasu spodným Hontom alebo cez Tekov do Štúrova. Budeme veľa fotografovať a pravdepodobne menej chutnať, ale človek nikdy nevie akých vinárov nájde vo Svodíne, Farnej, Sikeničke, alebo Kameníne. Určite by ma potešilo opäť vidieť prevádzku Chateau Topoľčianky v Štúrove.

5/ južná magistrála ~ Do Mužle zo Štúrova kameňom dohodíš. Bikom to nie je ďaleko ale naša trasa vedie do Bajču a potom na juh cez Hurbanovo do Komárna. Toto je silná trasa pretože vás rýchlo nepustia z pivníc v Chateau Bela, Strekove, Rubani, Gbelciach ani Svätom Petri.

6/ podunajská magistrála ~ ďalší deň by som začal kávou u Botta v Novej Stráži a pokračoval by som cez Veľký Meder a Šamorín do Bratislavy. Osobne by ma veľmi zaujímalo či by sme sa vedeli dostať do Rozinových vinohradov na Matúškovu ulicu. Večer by som si nenechal ujsť posedením v niektorej z pivnic pod hradom Devín.

7/ Karpatský oblúk ~ nasledujúca zastávka Skalica a pokračovanie do severnej časti Malých Karpatov v Čachticiach. Odtiaľ na juh cez Chateau Krakovany do Trnavy k malému a veľkému mužovi.

8/ Malokarpatský okruh ~ bude veľmi náročný na čas. Vzdialenosti nie sú veľké, ale zvedavosť o vína vám nedá aby ste niekoho vynechali. Začať môžete u kohokoľvek trebárs v Terra Parne a pokračovať Vinom Dious. Tak a už ste v kolotoči s ktorého vystúpite tak akurát v Rači kam sa prelíznete cez všetky vína na Malokarpatskej vínnej ceste.

9/ Nitrianska spojka ~ Myslím si, že cesta do Nitry bude veľmi zujímavá. Jednak preto, že do tých končín cestujeme málo a je to nádherný kraj, ale aj preto, že chutnať v Seredi, Šintave, Bojničkách, Hlohovci a deň zakončiť vo Vinidi v Bábe bude hodne náročné

10/ Nitriansky okruh ~ sa začína kávou v penzióne Sv. Urban vo Veľkom Záluží a pokračuje návštevou u Trnovca v Nitre,  Mojmíroviec a deň by som zakončil vo Dvoroch nad Žitavou. Druhý deň ráno by som sa opäť vydal cestou na sever do Vrábieľ (nesmieme zabudnúť na vína ohajské a vinodolské) cez Tajnú a Čierne Kľačany, Žitavany do Topolčianok. Cesta späť do Nitry vedie úpätím pohoria Tribeč, kde sú elegantné vinohrady v Hosťovciach, Ladiciach a na Jelenci. Cestu by som zakončil v Dome národných vín v centre mesta Nitra dobrou kávou.

Keď sa na tú trasu pozeráte na mape tak to vyzerá veľmi fajn. Keď o tom začnete písať to si už uvedomíte, že písanie vám zaberie trochu času. Ale keď to začnem rozoberať po jednotlivých úsekoch tak sa ma na čas nepýtajte. Pravdepodobne si to nechám aj s podrobnými mapami na inokedy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára