sobota 20. februára 2010

Vizitka odrody ~ Muller Thurgau

Zdá sa mi, že som celkom zabudol na seriál o domácich odrodách hrozna. Samozrejme, že by som to rád napravil a po Rizlingu vlašskom a Veltlíne zelenom budem pokračovať niečím čo by vás nemalo prekvapiť. Muller Thurgau je typická odroda stredoeurópskeho priestoru a môžeme ju považovať za tradičnú, ktorá tu nielen vznikla, ale sem aj právom patrí.



Povesti a báje vs. pôvod a vek odrody:  veľmi mladá odroda, ktorej pôvod treba hľadať na konci 19. storočia vo švajčiarskom kantone Thurgau v spojení so šľachtiteľom prof. Herrmanom Mullerom, ktorý ju priniesol so sebou ako semenáč z Výskumného ústavu v Geisenheime v Nemecku. Jediné čo zostalo pravdou je názov odrody, ktorá spája meno vedca a miesto kde pôsobil. Realita je aj tak nakoniec iná a z domnelého kríženia medzi Rieslingom X Silvanom vedci v Klosterneuburgu (Rakúsko) pomocou genetickej analýzy zistili, že sa jedná o kríženca ale medzi Rizlingom rýnskym a Madlenkou kráľovskou a všetky diskusie o hypotéze o vypestovaní odrody zo semenáčov zrazu stratili opodstatnenie. 

Pestovateľské oblasti (nielen tradičné):  Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko, Taliansko, Slovinsko, Chorvátsko, Maďarsko, Slovensko, Čechy a Morava, Nový Zéland a USA. Ak by som na niektorú krajinu zabudol alebo ju prehliadol pokojne ma na to upozornite aj s odkazom (staršie knihy odkazujú ešte na pestovanie v Rumunsku, Bulharsku a krajinách bývalého Sovietskeho zväzu).


Pestovateľská plocha:  údaj z roku 2006 hovorí o ploche 1841 ha ~ 12,7% z plochy bielych odrôd (plocha v českej republike v roku 2004 vysadená "mulerkou" predstavovala 11,2% celkovej plochy vinohradov).

Vlastnosti odrody:  vinič dosahuje pomerne bujný rast s riedkym olistením, plody hrozna (strapce) bývajú veľké, občas s tkz. krídlom a nie sú husté, bobule majú tenkú a jemnú šupku, sú guľaté až oválne a majú žltozelenú farbu. Dužina bobule býva na začiatku dozrievania chrumkavá a pri plnej zrelosti je rozplývavá až tekutá. Často sa stretnete s muškátovou príchuťou. Odroda je veľmi náchylná na jarné mrazy a je mimoriadne citlivá na hubovité choroby.Na polohu nie je náročná, veľmi dobre sa cíti v hlbokých, záhrevných a výživných pôdach. Piesok, kameň a sucho jej neprospievajú. Plodnosť je pravidelná a úroda býva veľmi vysoká. Zber plodov spravidla začína v prvej polovici septembra.

Vlastnosti vína:  ak muller narežete "na smrť" tak získate na objeme hrozna (dokáže vás potešiť až 15 t/ha) ale víno, ktoré z toho vyrobíte bude riedke, trávové a horké. Pri správnom reze a pri zohľadnení lokality získate víno, ktoré sa žiada vypiť veľmi mladé a svieže, vďaka príjemným nie veľmi vysokým kyselinám a alkoholu. Atraktívnosť vína umocňujú ovocné a muškátové tóny, ktoré vyvolávajú dojem šťavnatého čerstvého ovocia. Víno je vynikajúcim spoločníkom do kupáží s vínami v prípade, že u nich potrebujete znížiť hodnotu kyselín. Farba vína býva svetlá so zelenožltými odtieňmi, vo vôni nájdete plno ovocia (citrusy, egreš, čierne ríbezle, broskyňu, grep) a muškátové tóny.

Odporúčania:  v našich podmienkach sa s mulerom stretávame prevažne ako s vínom zo supermarketov. Mnohé vína skončia s označením ako "Mladé vína" prípadne ich vypijeme ešte skôr ako sa z nich vytvorí víno. V niektorých oblastiach sa predáva v kombinácii s muškátom ako burčiak. Muller Thurgau osobne považujem za odrodu, ktorú čakajú zmeny v prístupe už vo vinohradoch ak vezmete do úvahy fakt, že sa doteraz neexperimentovalo so spracovaním tejto odrody v rozmedzí od 6 do 10 t/ha. V súčasnosti si s ním budeme musieť vystačiť ako s vínom na denno-denné potešenie k jednoduchým jedlám (predjedlo, šaláty, zeleninové polievky, jednoduché cestoviny, ryby a biele mäkké syry) a pri stretnutiach s našimi priateľmi.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára