utorok 8. mája 2012

Castello di Gabbiano / Tuscany / Italy

Nie je to celkom obvyklé, aby som sa na tomto blogu venoval zahraničným vínam, ale keď som už raz začal, tak s tým už pravdepodobne neprestanem a budú sa tu objavovať čoraz častejšie. Dnes sa len na krátko zastavíme v Toskánsku, ktoré je známe kulinárskymi tradíciami a skvelým vínom, z ktorých asi najznámejšie bude Chianti a Brunello di Montalcino (samozrejme by som nerád vynechal aj Vino Nobile di Montepulciano a Morellino di Scansano). Dominantnou odrodou, ktorá je v oblasti najrozšírenejšia a tvorí základ týchto vín je odroda Sangiovese.  Mapku prikladám len pre Vašu predstavivosť, aby ste vedeli, že keď idete na výlet

do Benátok, tak musíte spraviť ešte asi 300km aby ste sa dostali do Florencie (centra Toskánska) a ak máte dosť času aby ste ho strávili s vínom tak do Montalcina počítajte s ďalšou hodinou cesty.

Dnes budem písať o dvoch netradičných Toskáncoch a jednej klasike. Na mojom stole sa najskôr objavilo Castello di Gabbiano Pinot Grigio Toscana 2010. To som sa dovtedy domnieval, že južnejšie ako v Alto Adige na severe Itálie sa s touto odrodou nestretnem. Samozrejme som sa mýlil. Otváral som ho s dešpektom, pretože som čakal ohnivé, tenké a skôr uťahané víno bez kyselín. A opäť som sa mýlil. To víno vyzerá aj chutí akoby vôbec nepochádzalo z juhu.

Môj mozog okamžite zaznamenal zmenu v programe myslenia a situáciu som vyhodnotil ako neštandardnú. Okamžitá korekcia a autocenzúra nastavili systém tak, aby sa podobná situácia už nikdy viac neopakovala. Pretože o víne si treba robiť mienku až vtedy, keď ho ochutnáte! Nikdy totiž nemáme dosť informácii nato, aby sme sa nepomýlili. A jeho hodnotenie:
" ... sunny straw-yellow color. Floral notes caress the nose, with nuances of pear and honeydew melon. Citrus flavors are evident on the palate delivering complex flavors of green apple, orange and faint lemon. The mouth feel is lively and full in structure created by the excellent harmony of fruit and acid. The wine is light-bodied, with a long finish that reveals hints of citrus and almonds ... "
O pár mesiacov som sedel v útulnej Kaviarni Ebenica Café a z pultu na mňa pozerali ďalší dvaja krásavci z Toskánska a to priamo z Castello di Gabbiano. To už ale nemohla byť náhoda, keď mi život priniesol do cesty hneď tri vína z ich portfólia. Fľašky skončili v mojom vaku a večer som googlil ostošesť aby som sa o Castello aj niečo dozvedel. Samotné vinárstvo sa nachádza asi 30 km 
južne od Florencie na statku zo 14.storočia.Vlastné vinohrady v okolí Castella sú kompletne zrekonštruované od roku 1996 majú rozlohu 127 ha pod označením DOCG Chianti Classico  92 ha  |   IGT  34 ha  | Vin Santo 1 ha.

Odrody ktoré pestujú sú na ploche 70% Sangiovese | 22% Merlot | 4% Cabernet Sauvignon | 3% Experimental Vines | 1% San Colombano, Malvasia

Pinot Grigio aj Traminer sú z malých dávok vína z experimentálneho vinohradu a spoločnosť sa im venuje v podobe špecialít. O Tramíne sa môžete dozvedieť, že:

 “This is not a wine to be intended exclusively as a dessert wine but even more intriguing if proposed with savoury and great character foods.”
  
1/  Traminer Toscana 2009 I.G.T.  má sýtožltú farbu s jemným pomarančovo-jantárovým nádychom a zelenými odleskami. Pekne usadené v pohári, ale vôbec nie lenivé. Krehké stopy po kresbe hladiny na stenách pohára sa mi páčia. Vôňa je pomerne intenzívna a dokáže Vás riadne potrápiť. Je veľmi bohatá a mnohovrstvová, pre mnohých až neprijateľná. Množstvo aromatických látok pochádza z rôzneho spektra vôní, ktoré patria ku kvetom a bylinám, čerstvým aj sušeným (mäta, tymian, oregano, vanilka aj škorica) sú tam ovocné citrusové tóny, sušené figy a veľká dávka medových plástov. Chuť je okrúhla a sladká. Trochu tenšie s málo výraznými kyselinami, stredne dlhé, korenisté s opakujúcim sa dojmom z vône po sušených kvetoch, orieškoch a mede. Veľmi čistá dochuť. 

Bavilo ma ako sa otváralo menilo a prekvapovalo. Pomyslel som si, že toto musí byť len pre veľmi silné povahy a skutočne trpezlivých vinomilcov. Predpokladám, že sa jedná o jeden z prvých pokusov o prípravu vína, ktoré prešlo kvasením na šupkách a malými zásahmi do procesu jeho tvorby. Škoda že na stránkach už nie je možné nájsť jeho podrobný popis výroby (je tam len aktuálna ponuka posledného ročníku).


2/  Bellezza Chianti Classico 2008 je 100% Sangiovese, ktoré pochádza z malej časti vinohradu, ktorý má prezývku Bellezza (= Beauty = kráska = krásavica=). Producent toto víno nazýva Toskánskou dušou pripravenou v modernom štýle:
“A wine with an entirely Tuscan soul, presented in a new way.”
Víno má elegantnú, výraznú tmavú rubínovú farbu. Pôsobí veľmi bohato a robustne už na prvý pohľad. Vôňa je intenzívna a plná drobného bobuľového ovocia, takže si vysoký alkohol (14,5%) takmer ani nevšimnete, je korenistá a záver má jemne vanilkový nádych. Všetko na peknej podstielke dreva, ktoré vôbec nepôsobí rušivo, práve naopak. Chuť je dokonalá kópia očakávania po nádychu. Prvý dúšok vám takmer vyrazí dych a podráždi chuťové poháriky. Plné, bohaté, ohnivé, ovocné s jemne štrukturovanými a hodvábnymi trieslovinami. Stále šťavnaté ako keď práve zahryznete do zrelého ovocia. Nezaprie niekoľkomesačný pobyt v dreve ani ležanie vo flľaši.

Naozajstná toskánska lahôdka. Femme Fatal. Zamiloval som sa až tak, že som stratil reč. Niektoré vína nepotrebujú slová. Premýšľam nad tým či chcem vedieť prečo. Alebo, ani nechcem.

2 komentáre:

  1. Waaaaaaaaaaaaaaaaaaau, nemám slov..Krásne napísané...mala som doslova husiu kozu...velmi rada cítam tvoje opisy degustácie...Bellezza Chianti Classico 2008-jeho chut musím jednoducho aj skúsit...vdaka, Peter :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. veľmi pekne dakujem za *follow* Slávka :) po dlhom case konecne nieco z toskanska co ma skutocne zaujalo

    OdpovedaťOdstrániť