nedeľa 12. júna 2011

WSET ~ Advance Course at Central European Wine Institute ~ Budapest

Pred niekoľkými týždňami som prišiel s informáciou o tom ako sa Akadémia vína Vinoforum podieľala na výbere vzoriek Rizlingov vlašských zo Slovenska pre podujatie, ktoré organizoval maďarský Decanter v spolupráci s CEWI  (Stredoeurópsky Inštitút vína) v Budapešti. Dnes by som začal písať seriál s poznámkami o vzdelávaní o víne, pretože veľa podujatí s vínom organizujú inštitúcie, ktoré sa zaoberajú edukačnou činnosťou. 


Marketing vína na juh od rieky Dunaj nie je cudzie slovo zo slovníka cudzích slov. Vinári v Maďarsku už dávno pochopili, že bez jazykovo a odborne vzdelaných ľudí obchod robiť nebudú, alebo to pôjde len veľmi ťažko. Zázemie k tomu majú viac ako dobré, pretože na významnej pozícii v jednej s najrešpektovanejších organizácii (The Institute of Masters of Wine) majú vlastného človeka. CEWI dalo do kopy niekoľko mladých nadšencov, ktorí ešte stále študujú na WSET v Londýne. O tom, že absolvovanie kurzov, ktoré ponúka, sa pre mnohých stalo vstupenkou do businesu s vínom, už dnes naozaj nikto nepochybuje. Stačí niekoľko dní sledovať medzinárodnú vinársku scénu a zistíte, že takmer každý profesionál študoval na univerzite, alebo má za sebou niektorí z kurzov WSET.

Na CEWI ma zaujala dravosť s akou sa pustili do vzdelávania a rýchlosť s akou dokázali do života uviesť niekoľko kurzov. V súčasnosti ich aktivity pokrývajú celé Maďarsko ~ semináre sú v Gyóri aj v Pécsi. Za dôležité pre víno a krajinu vo vzdelávaní mnohí považujeme vedenie kurzov v cudzom jazyku . Po pár mesiacoch trvania inštitútu práve v týchto dňoch zaraďujú kurzy o víne v anglickom jazyku do portfólia, čím sa otvorili pre medzinárodný trh.


Skvelá práca, ktorá pomôže vinárom, hotelom, reštauráciám a krajine ako takej. Ak chcete stráviť čas u našich južných susedov, tak to nemusí byť iba Balaton. Môžete využiť vzdelávanie o víne a regionálnom jedle spojené s prehliadkou krajiny. Skvelý podiel CEWI na destinačnom marketingu. Čo poviete?

Ak vás ale viac zaujíma Rakúsko a jeho vína máte rovnakú možnosť študovať ho v nemeckom a anglickom jazyku v Ruste, ktoré je známe sídlom Weinakademie Österreich. Treba povedať, že prvých študentov zo Slovenska do Akadémie vína v Ruste už prijali. A čo Vy? Netrúfate si?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára