štvrtok 8. októbra 2009

Kde to žije tam nemusí byť len Matoni

Už v 8. storočí pred našim letopočtom Homér tvrdil, že spoločnosť nie je civilizovaná pokiaľ nevie obhospodáriť vinohrad a vyrobiť víno. Našťastie žijeme v civilizovanom svete. Kultúra vína sa začala v strednej Európe prvým dotykom ľudských rúk viniča, ktorý pôvodne rástol na okrajoch lesných porastov. Víno je reprezentantom kultúry krajiny,  z ktorej pochádza. Je úžasným fenoménom, ktorý pretvára krajinu a dokáže formovať myslenie ľudí. Zároveň je obrazom krajiny a ľudí, ktorí s ním žijú. Sú to všetci tí, ktorých nájdete vo viniciach, alebo v pivniciach. V neposlednom rade je tu nekonečný zástup milovníkov vína, ktorí ho jednoducho majú radi a preto ho ochutnávajú a pijú.

Aj keď Slovensko netreba predstavovať, v očiach cudzincov sme ešte stále neznáma, skromná akoby utajená krajina v tieni vinárskych veľmocí. Krajina rozlohou nie oveľa väčšou ako sú niektoré vinohradnícke oblasti sveta ponúka prekvapujúco rozmanitú produkciu kvalitných vín. Skúste putovať z Bratislavy na severovýchod popod malokarpatské pohorie, alebo sa vydajte na východ Žitným ostrovom do Nitry, alebo Štúrova. Môžete sa vybrať z Košíc na východ do Tibavy, alebo na juhovýchod do Tokaja. Budete kráčať krajinou s očarujúcimi pahorkatinami, na ktorých vždy natrafíte na malebné vinohrady a na pivnice s ľuďmi, ktorí Vám s nadšením ponúknu víno, ktoré vyrobili. Vinohrady sú dar pre túto krajinu. Aj keď je pravdou, že niektoré z nich história ukladá do zabudnutia iné nám zasa súčasnosť s pýchou predstavuje.

Filozofia vína to je hľadanie a objavovanie rozmanitosti jeho chutí a vôní. Je to  dobrodružná a zmyslová cesta. Praktický vyznávači filozofie vína sa držíme zásady, že o víne netreba vedieť len hovoriť, ale treba ho vedieť predovšetkým aj s rozumom užívať. Nie nadarmo sa žartom hovorí, že k poznaniu vína sa treba prepiť. Pretože je všeobecne známe, že čím intenzívnejšie sa človek venuje nejakej problematike v širšom kontexte, tým sú veci okolo nej zaujímavejšie a obohacujúcejšie. U vína to platí niekoľkonásobne, preto ho možno považovať za inteligenčný fenomén. Od vína je blízko všade, k umeniu aj k filozofii. Všade kde sa pohybujú inteligentný ľudia vždy nájdete víno.

Každé víno obohacuje náš stôl vôňou a chuťou. Zároveň vyvoláva zvedavosť o mieste pôvodu odkiaľ pochádza. Podnecuje predstavivosť a vytvára chuť na stretnutie s ľuďmi,  ktorí za tým všetkým stoja. Ochutnávanie jedla a pitie vína je osobitý výraz životného štýlu,  ktorý sa dá nadobudnúť len znalosťami a skúsenosťami. Je to neprenositeľná  skúsenosť a každý kto premárni akúkoľvek  príležitosť, ktorá sa mu ponúka,  zostane laikom. Tak ako ten kto nepozná vinárske chodníky, vie pramálo o živote v krajine v ktorej žije.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára